Fixing inaccuracies

Post Reply
drs
Posts: 3
Joined: Sat Sep 13, 2014 8:49 pm

Fixing inaccuracies

Post by drs » Mon Sep 22, 2014 6:45 pm

Hi - I just got my Shapeoko2 assembled last weekend, so this is my first try at a project. It went OK, but I am definitely having problems and could use help debugging.

My first PCB try was a very simple board that went pretty well.

Image

So I tried a more complicated board, and it did not go so well.

Image

This was done with Eagle and pcb-gcode. The first version I made (not shown) caused Universal Gcode Sender to choke halfway through the board and give up (it just stopped on one point). Subsequent versions (using a .008 instead of .004 mill) generated simplified (shorter) code and made it through OK. However, the later cuts were off by considerable amounts. The above (which was the 5th try or so) is the best looking, but as you can see it is still unusable. In a few places, the Shapeoko simply missed, but in others (the blue arrow) it seems to have "forgotten" a spot.

Any suggestions on how to increase the machine's accuracy and on how to solve the missing cut issue? I am not sure where to go from here.

cvoinescu
Posts: 4442
Joined: Thu Jul 19, 2012 6:50 pm
Location: Camberley, UK
Contact:

Re: Fixing inaccuracies

Post by cvoinescu » Mon Sep 22, 2014 7:16 pm

Your machine may have lost steps, or maybe one of the pulleys is loose (or any of a number of similar things, including loose belts). Check that everything is nice and tight, maybe increase the motor current a little, and try again.
Proud owner of ShapeOko #709, eShapeOko #0, and of store.amberspyglass.co.uk

Post Reply