CMSgt Plaque

Share your Shapeoko created projects!
Defy
Posts: 209
Joined: Sat Jan 03, 2015 5:53 pm
Location: Omaha
Contact:

CMSgt Plaque

Post by Defy » Wed Nov 18, 2015 3:12 am

1.jpg
1.jpg (320.33 KiB) Viewed 1088 times
A little plaque I designed and I have a few questions on work flow. I thought it would be easy to carve then cut the outline requiring one bit change. Then I would route it....

Well that didn't work so well
123.jpg
123.jpg (182.52 KiB) Viewed 1088 times
See the chunk of wood missing as my router threw it across the room.... I was ticked to say the least. So I tested out meh color theory anyways and I like the blue/natural combo.

So my question should I buy a plunge ogee bit and do 2 bit changes?

1. Carve
2. Ogee
3. End mill cut

I really don't like doing bit changes on this dang machine because if I am not uber careful turning off the router it kills carbide motion. I have the router on a separate power outlet from the computer and the machine and it still trips it.

Do plunge bits like that work well on these palm routers, any ideas?

RoguePirin
Posts: 216
Joined: Wed Sep 02, 2015 3:22 pm
Location: Illinois, USA

Re: CMSgt Plaque

Post by RoguePirin » Wed Nov 18, 2015 3:29 am

Defy wrote: I really don't like doing bit changes on this dang machine because if I am not uber careful turning off the router it kills carbide motion. I have the router on a separate power outlet from the computer and the machine and it still trips it.
Sorry, I don't have any ideas regarding your options for bits. However, user 'jbc' says he has found a solution to the router power-off/carbide motion disconnect. Apparently, there is a tiny power surge (or something) from the DWP611 switch itself. Using a power strip to cut the power instead has fixed it for him. I cannot vouch for it, but it should be easy enough to test.
Shapeoko 3 #677, Nyloc nuts, ¾" HDPE base with t-nuts, Dewalt 611 w/Super PIDv2

LTEPM
Posts: 271
Joined: Tue Jan 06, 2015 4:34 am
Location: no where near the end of the rainbow

Re: CMSgt Plaque

Post by LTEPM » Wed Nov 18, 2015 4:18 am

How large is the edge profile?

Were you taking it in one pass or 1/8" depth or less passes?

WillAdams
Posts: 8528
Joined: Mon Apr 09, 2012 6:11 pm
Location: Pennsylvania --- south of the Turnpike, East of US-15
Contact:

Re: CMSgt Plaque

Post by WillAdams » Wed Nov 18, 2015 12:12 pm

Routing end grain requires careful consideration of grain and direction of movement of the wood and rotation of the bit.

I’d suggest changing the direction for that portion of the cut and using a shallower pass as LTEPM suggested if you must have the machine make the cut, but it would probably be better to cut the piece out completely, then finish the cut on a router table — router bits w/ special shapes may not be suited for use under machine control, esp. if the CAM tool isn’t aware of their shape, cutting characteristics , &c.
Shapeoko 3XL #0006 w/Makita RT0701 Router w/0.125″ and ¼″ Elaire precision collets
Nomad 883 Pro #596 (bamboo)

diodeut
Posts: 12
Joined: Wed Dec 11, 2013 12:58 am

Re: CMSgt Plaque

Post by diodeut » Wed Nov 18, 2015 2:53 pm

I have had no issues running shape bits on my SO2. When I run the Ogee bit I use 1mm depth passes and slow the speed way down around 300-400 mm/min. I have not seen any chip out running this way, I understand YMMV.

Defy
Posts: 209
Joined: Sat Jan 03, 2015 5:53 pm
Location: Omaha
Contact:

Re: CMSgt Plaque

Post by Defy » Wed Nov 18, 2015 7:28 pm

I am going to try it i'll let you know how it goes

Defy
Posts: 209
Joined: Sat Jan 03, 2015 5:53 pm
Location: Omaha
Contact:

Re: CMSgt Plaque

Post by Defy » Thu Nov 19, 2015 3:14 am

Tried it and it worked well for the most part. But as I feared I lost zero on the 2nd bit change.

The power strip idea works but I was dialing the speed back before I tripped the surge protector and just instinctively turned the power off on the router and it killed it. I am going to tape up the router on/off so I don't do that again.

also thing my Z belt is too loose. How many teeth is the belt supposed to have? I can't tighten it up any more.

LTEPM
Posts: 271
Joined: Tue Jan 06, 2015 4:34 am
Location: no where near the end of the rainbow

Re: CMSgt Plaque

Post by LTEPM » Thu Nov 19, 2015 5:28 am

I believe the correct belt should read 520.

WillAdams
Posts: 8528
Joined: Mon Apr 09, 2012 6:11 pm
Location: Pennsylvania --- south of the Turnpike, East of US-15
Contact:

Re: CMSgt Plaque

Post by WillAdams » Thu Nov 19, 2015 11:52 am

Some people have had success using a power strip to switch the router on / off.

I had to use a small pry bar to get my Z-axis belt taut enough — mentioned the pitch of the two sides in a post around here.
Shapeoko 3XL #0006 w/Makita RT0701 Router w/0.125″ and ¼″ Elaire precision collets
Nomad 883 Pro #596 (bamboo)

Defy
Posts: 209
Joined: Sat Jan 03, 2015 5:53 pm
Location: Omaha
Contact:

Re: CMSgt Plaque

Post by Defy » Fri Nov 20, 2015 3:23 am

LTEPM wrote:I believe the correct belt should read 520.
Yeah mine says 524 so I think I need to get a shorter one

Post Reply