Loose Z axis mounting plate - cant seem to tighten

Assembly questions and answers for the Shapeoko 3 CNC Mill
Post Reply
kristenanne77
Posts: 432
Joined: Thu May 08, 2014 11:34 am

Loose Z axis mounting plate - cant seem to tighten

Post by kristenanne77 » Tue Jun 07, 2016 9:21 pm

Havent used my machine in a few weeks.
After just setting it up I noticed the Z axis mounting plate was really loose.
Ii appears like all the screws are tight , so why is it so loose?
Anyone know what could be causing this?
I attached a link showing the problem.

Thanks
K

http://youtu.be/HYTZ7HD4LxU

cvoinescu
Posts: 4442
Joined: Thu Jul 19, 2012 6:50 pm
Location: Camberley, UK
Contact:

Re: Loose Z axis mounting plate - cant seem to tighten

Post by cvoinescu » Tue Jun 07, 2016 9:51 pm

The video is private.
Proud owner of ShapeOko #709, eShapeOko #0, and of store.amberspyglass.co.uk

kristenanne77
Posts: 432
Joined: Thu May 08, 2014 11:34 am

Re: Loose Z axis mounting plate - cant seem to tighten

Post by kristenanne77 » Tue Jun 07, 2016 10:11 pm

Thanks. I will try to figure out how to make it public.

K

kristenanne77
Posts: 432
Joined: Thu May 08, 2014 11:34 am

Re: Loose Z axis mounting plate - cant seem to tighten

Post by kristenanne77 » Tue Jun 07, 2016 10:26 pm

I uploaded again and I think its public now.Try this link for the video

https://youtu.be/JypTIw4ksyw

K

cvoinescu
Posts: 4442
Joined: Thu Jul 19, 2012 6:50 pm
Location: Camberley, UK
Contact:

Re: Loose Z axis mounting plate - cant seem to tighten

Post by cvoinescu » Tue Jun 07, 2016 11:47 pm

Your V-wheels are awfully loose. You need to adjust the eccentric nuts.
Proud owner of ShapeOko #709, eShapeOko #0, and of store.amberspyglass.co.uk

RoguePirin
Posts: 216
Joined: Wed Sep 02, 2015 3:22 pm
Location: Illinois, USA

Re: Loose Z axis mounting plate - cant seem to tighten

Post by RoguePirin » Wed Jun 08, 2016 2:12 pm

cvoinescu wrote:Your V-wheels are awfully loose. You need to adjust the eccentric nuts.
I had this problem too. Unfortunately, turning the eccentric nuts just wouldn't tighten the v-wheels enough. Turns out that I had the 2 Z-Axis gantry-like pieces (the silver pieces that the v-wheels ride on) too far apart. Once I moved them closer together, I was able to get proper tension with the v-wheels by adjusting the eccentric nuts. Just something else to consider.
Shapeoko 3 #677, Nyloc nuts, ¾" HDPE base with t-nuts, Dewalt 611 w/Super PIDv2

kristenanne77
Posts: 432
Joined: Thu May 08, 2014 11:34 am

Re: Loose Z axis mounting plate - cant seem to tighten

Post by kristenanne77 » Wed Jun 08, 2016 3:03 pm

Yes...It was the eccentric nuts on the V wheels.
Thanks!
I have definitely got to get a bright shop light to look at these things in a semi dark garage!

K

461oceanblvd
Posts: 30
Joined: Wed Mar 04, 2015 6:38 pm

Re: Loose Z axis mounting plate - cant seem to tighten

Post by 461oceanblvd » Thu Jun 16, 2016 2:39 am

If the problem still isn't solved, you may have a cracked/broken V-wheel. That is a problem that I had from a cut failure and it crashing into the material while still moving.

LTEPM
Posts: 271
Joined: Tue Jan 06, 2015 4:34 am
Location: no where near the end of the rainbow

Re: Loose Z axis mounting plate - cant seem to tighten

Post by LTEPM » Thu Jun 16, 2016 5:13 am

You can also move the Z axis rails closer to each other if the eccentric nuts don't tighten enough and it is not a cracked wheel.

LTEPM
Posts: 271
Joined: Tue Jan 06, 2015 4:34 am
Location: no where near the end of the rainbow

Re: Loose Z axis mounting plate - cant seem to tighten

Post by LTEPM » Thu Jun 16, 2016 5:13 am

You can also move the Z axis rails closer to each other if the eccentric nuts don't tighten enough and it is not a cracked wheel.

Post Reply